Makowiec możemy polać lukrem i posypać makiem, migdałami lub skórką pomarańczową |
- 1 szklanka mąki pszennej
- 60 ml mleka
- 50g roztopionego masła
- 2 żółtka
- 15g świeżych drożdży (lub 3g instant)
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka oleju
- szczypta soli
- łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
1. Podgrzewamy mleko i dodajemy cukier, a później drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia i wkładamy do lekko ciepłego piekarnika na 15 minut.
2. W międzyczasie w osobnym garnku rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Do miski wsypujemy mąkę, żółtka, cukier waniliowy, olej, sól oraz ostudzone masło. Zagniatamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia.
4. Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta o grubości 3 mm. Wykładamy masę pamiętając o zostawieniu 1-2 cm od brzegów i zawijamy. Końce zlepiamy i podwijamy pod spód.
5. Makowiec przekładamy na papier i zwijamy 2 raz zostawiając 1 cm luzu między ciastem a papierem.
6. Ciasto wkładamy na skos do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut.
* Możemy użyć gotowego lukru lub zrobić go samemu dodając do pół szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody i mieszając aż do uzyskania gładkiej masy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz