poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Ciasto bożonarodzeniowe


Dużo roboty, ale opłaca się, bo jest przepysznyy (wcale nie dlatego, że z alkoholem ;)) :D Na początku powiem, że trzeba 15dag kokosu namoczyć w 200ml Balsamu Pomorskiego lub po prostu dobrego rumu i poczekać aż się nasączy :) Będzie on potrzebny do kremu kokosowego. Więc jeśli ktoś nie lubi kokosu to niech nie czyta dalej, bo ciasto jest pełne tego składnika :D
Jest to porcja na blaszkę 25x40cm.

Można posypać kuleczkami Dr'a Oetkera
Płyta kokosowa:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 20 dag kokosu
  • szczypta soli
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania powoli wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy aż całkowicie się rozpuszczą. Do ubitych jajek dodać kokos i bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut w 180 stopniach.

Wkładka:
  • 7 białek
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 10 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 4 duże Prince Polo (pokrojone w kostkę)
Tak jak przedtem znów białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania powoli wsypujemy cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści. Do ubitych jajek dodać orzechy, kokos i pokrojone w kostkę Prince Polo (kosteczki ok. 1cm x 1cm) i delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Tak przygotowane ciasto przełożyć do blaszki i piec ok. 25 minut w 180 stopniach aż do złotego koloru.

Krem kokosowy:
  • 2 żółtka
  • 2 opakowania budyniu kokosowego (próbowałam też ze śmietankowym i też jest bardzo dobry :))
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 15 dag kokosu namoczonego w alkoholu
  • kostka masła
  • tabliczka białej czekolady
Najgorsza część ;) Pół szklanki mleka zmiksować z żółtkami i budyniami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i na gotujące mieszając wlać rozrobione budynie (trzeba uważać by nie zrobiły się grudki, najlepiej dodać troszkę masła do mleka:)). Ugotować budyń i odstawić do wystygnięcia. Czekoladę rozpuścić, dobrze utrzeć z masłem i cały czas ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu (trzeba dodawać bardzo mało budyniu by się nie ścieło). Do jednolitej utartej masy dodać namoczony kokos i wszystko razem wymieszać.

Dekoracja:
  • ciemna polewa czekoladowa
  • połówki orzechów włoskich
Na płytę kokosową wyłożyć krem kokosowy i przykryć go upieczoną wkładką. Polać polewą ciasto, a na wierzchu ułożyć połówki orzechów włoskich
Ciasto jest przepyszne choć może troszkę kaloryczne, ale zawsze można zmniejszyć ilość cukru, który dodajemy do poszczególnych warstw. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz