Dużo roboty, ale opłaca się, bo jest przepysznyy (wcale nie
dlatego, że z alkoholem ;)) :D Na początku powiem, że trzeba 15dag
kokosu namoczyć w 200ml Balsamu Pomorskiego lub po prostu dobrego rumu i
poczekać aż się nasączy :) Będzie on potrzebny do kremu kokosowego.
Więc jeśli ktoś nie lubi kokosu to niech nie czyta dalej, bo ciasto jest
pełne tego składnika :D
Jest to porcja na blaszkę 25x40cm.
|
Można posypać kuleczkami Dr'a Oetkera |
Płyta kokosowa:
- 5 białek
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 20 dag kokosu
- szczypta soli
Białka
ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania powoli
wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy aż całkowicie się
rozpuszczą. Do ubitych jajek dodać kokos i bardzo delikatnie wymieszać
łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia i piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Wkładka:
- 7 białek
- szczypta soli
- 1,5 szklanki cukru
- 10 dag zmielonych orzechów włoskich
- 10 dag wiórków kokosowych
- 4 duże Prince Polo (pokrojone w kostkę)
Tak
jak przedtem znów białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Nie
przerywając ubijania powoli wsypujemy cukier i ubijamy aż całkowicie się
rozpuści. Do ubitych jajek dodać orzechy, kokos i pokrojone w kostkę
Prince Polo (kosteczki ok. 1cm x 1cm) i delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Tak przygotowane
ciasto przełożyć do blaszki i piec ok. 25 minut w 180 stopniach aż do
złotego koloru.
Krem kokosowy:
- 2 żółtka
- 2 opakowania budyniu kokosowego (próbowałam też ze śmietankowym i też jest bardzo dobry :))
- 1,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 15 dag kokosu namoczonego w alkoholu
- kostka masła
- tabliczka białej czekolady
Najgorsza część ;) Pół
szklanki mleka zmiksować z żółtkami i budyniami. Pozostałe mleko
zagotować z cukrem i na gotujące mieszając wlać rozrobione budynie
(trzeba uważać by nie zrobiły się grudki, najlepiej dodać troszkę masła
do mleka:)). Ugotować budyń i odstawić do wystygnięcia. Czekoladę
rozpuścić, dobrze utrzeć z masłem i cały czas ucierając dodawać po łyżce
zimnego budyniu (trzeba dodawać bardzo mało budyniu by się nie ścieło).
Do jednolitej utartej masy dodać namoczony kokos i wszystko razem
wymieszać.
Dekoracja:
- ciemna polewa czekoladowa
- połówki orzechów włoskich
Na
płytę kokosową wyłożyć krem kokosowy i przykryć go upieczoną wkładką.
Polać polewą ciasto, a na wierzchu ułożyć połówki orzechów włoskich
Ciasto
jest przepyszne choć może troszkę kaloryczne, ale zawsze można
zmniejszyć ilość cukru, który dodajemy do poszczególnych warstw. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz