Pyszne ciasto owocowe z kruszonką |
- 1kg śliwek (albo jeśli wybierzesz wersję z jabłkami: pół kg śliwek i kilka jabłek pokrojonych cienkie w paski)
- 200g miękkiego masła
- 200g cukru pudru
- 4 jajka
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon
- 150g mąki
- 75g masła
- 75g cukru (najlepiej pudru)
- cukier puder
2. Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier, po chwili mąkę i całość wymieszać do zrobienia kruszonki. Odstawić by wystygło.
3. Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką puszystą masę przez ok. 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku w ok. 3 minutowych odstępach czasu.
4. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na mniejszych obrotach miksera i krócej, tylko do połączenia się składników.
5. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć śliwki przekrojone na połówki. Posypać cynamonem i kruszonką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60-70 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Jeszcze ciepłe ciasto można podać w kulkami lodów |
Taki sam przepis możemy wykorzystać robiąc placek z truskawkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz