wtorek, 21 sierpnia 2012

Ciasto jabłkowo-sliwkowe (podstawa do wszystkich ciast owocowych)

To ciasto jest podstawą na wszelkie ciasta z owocami, więc można śliwki zastąpić truskawkami lub jagodami. Ja zrobiłam połowę ciasta z jabłkami, a drugą ze śliwkami.

Pyszne ciasto owocowe z kruszonką
Składniki:
  • 1kg śliwek (albo jeśli wybierzesz wersję z jabłkami: pół kg śliwek i kilka jabłek pokrojonych cienkie w paski)
  • 200g miękkiego masła
  • 200g cukru pudru 
  • 4 jajka
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon
Kruszonka:
  • 150g mąki
  • 75g masła
  • 75g cukru (najlepiej pudru)
  • cukier puder
1. Okrągłą formę wysmarować masłem.
2. Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier, po chwili mąkę i całość wymieszać do zrobienia kruszonki. Odstawić by wystygło.
3. Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką puszystą masę przez ok. 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku w ok. 3 minutowych odstępach czasu.
4. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na mniejszych obrotach miksera i krócej, tylko do połączenia się składników.
5. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć śliwki przekrojone na połówki. Posypać cynamonem i kruszonką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60-70 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Jeszcze ciepłe ciasto można podać w kulkami lodów
Taki sam przepis możemy wykorzystać robiąc placek z truskawkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz