wtorek, 21 sierpnia 2012

Tarta z jabłkami i budyniem

Przepyszna tarta na kruchym, delikatnym cieście :) Warta spróbowania!

Składniki na formę 25cm średnicy. Wystarczą one na 2 tarty.

Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 4 jabłka
  • cynamon według uznania
  • pół litra budyniu waniliowego lub śmietankowego (1 opakowanie)
  • płatki migdałowe (mogą być podsmażone)
1. Do mąki dołożyć masło i cukier. Za pomocą widelca, miksera lub specjalnej siekaczki zrobić kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2. Formę na tartę wysmarować masłem, rozwałkować ciasto dość cienko i równomiernie rozłożyć je w formie. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć pergaminem lub folią aluminiową i obciążyć (np. ryżem).
3. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Następnie zdjąć papier i piec przez kolejne 8 minut.
4. Przygotować budyń. Na tak podpieczoną tartę ułożyć pokrojone jabłka (można pokroić w plasterki lub w ósemki lub zetrzeć na grubych oczkach na tarce) i obsypać cynamonem. Na całość wylać budyń (może być ciepły) i piec przez 30 minut.
5. Wystudzić i posypać wiórkami czekolady lub podsmażonymi migdałami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz