Składniki na formę 25cm średnicy. Wystarczą one na 2 tarty.
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 200g masła
- 100g cukru pudru
- 4 jabłka
- cynamon według uznania
- pół litra budyniu waniliowego lub śmietankowego (1 opakowanie)
- płatki migdałowe (mogą być podsmażone)
2. Formę na tartę wysmarować masłem, rozwałkować ciasto dość cienko i równomiernie rozłożyć je w formie. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć pergaminem lub folią aluminiową i obciążyć (np. ryżem).
3. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Następnie zdjąć papier i piec przez kolejne 8 minut.
4. Przygotować budyń. Na tak podpieczoną tartę ułożyć pokrojone jabłka (można pokroić w plasterki lub w ósemki lub zetrzeć na grubych oczkach na tarce) i obsypać cynamonem. Na całość wylać budyń (może być ciepły) i piec przez 30 minut.
5. Wystudzić i posypać wiórkami czekolady lub podsmażonymi migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz