Żeby szarlotka się udała należy użyć lodowatej wody.
Składniki:
- 250g mąki
- 175g masła lub margaryny
- szczypta soli
- 6 łyżek lodowatej wody
- 1 kg kruchych jabłek
- sok z 1 cytryny
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- odrobina cynamonu lub imbiru (można też użyć przyprawy do szarlotki Kamis)
- 50g rodzynek
- 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
- polewa (jeśli ktoś chce)
2. Tortownicę wyłożyć większym plackiem (tak aby boki ciasta pokrywały boki tortownicy) i nakłuć kilka razy widelcem.
3. Obrać, wypestkować cząstki jabłek i zetrzeć na tarce (ale można też w kawałki). Wymieszać z sokiem cytrynowym, cukrem, cukrem waniliowym, imbirem, rodzynkami i mąką ziemniaczaną. Rozłożyć na spodzie ciasta i przykryć mniejszym plackiem, a brzegi mocno przycisnąć, by się skleiły.
4. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. Potem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą :)
Najlepiej smakuje jeszcze gorąca :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz