poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Szarlotka idealna

Ta szarlotka jest przepyszna i łatwa do zrobienia :) A więc do roboty :)

Żeby szarlotka się udała należy użyć lodowatej wody.
Składniki:
  • 250g mąki
  • 175g masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 6 łyżek lodowatej wody
  • 1 kg kruchych jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • odrobina cynamonu lub imbiru (można też użyć przyprawy do szarlotki Kamis)
  • 50g rodzynek
  • 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • polewa (jeśli ktoś chce)
1. Z mąki, masła, soli zrobić za pomocą widelca, miksera lub siekaczki kruszonkę. Dodać lodowatą wodę i zagnieść. Podzielić i rozwałkować na 1 większy i jeden mniejszy placek.
2. Tortownicę wyłożyć większym plackiem (tak aby boki ciasta pokrywały boki tortownicy) i nakłuć kilka razy widelcem.
3. Obrać, wypestkować cząstki jabłek i zetrzeć na tarce (ale można też w kawałki). Wymieszać z sokiem cytrynowym, cukrem, cukrem waniliowym, imbirem, rodzynkami i mąką ziemniaczaną. Rozłożyć na spodzie ciasta i przykryć mniejszym plackiem, a brzegi mocno przycisnąć, by się skleiły.
4. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. Potem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą :)

Najlepiej smakuje jeszcze gorąca :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz