wtorek, 21 sierpnia 2012

Ciasto kolorowe

Ciasto jest bardzo smaczne, a przy okazji ciekawie prezentuje się na stole. Wygląda tak:

W przepisie prócz jasnego biszkoptu jest biszkopt makowy, ale nie miałam maku, więc go nie ma :)
Porcja na blaszkę o wymiarach 24 x 36cm.

Biszkopt makowy:
  • 8 białek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • pół szklanki suchego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka wody z kilkoma kroplami aromatu migdałowego
1. Białka ubić i dodać cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak.
2. Wszystko dokładnie wymieszać
3. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę, wstawić do nagrzanego piekarnika (100C) i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.

Biszkopt jasny:
  • 8 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka wody z cytryną - do nasączenia
1. Wszystkie jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
2. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę, wstawić do nagrzanego piekarnika (100 C) i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i nasączyć.

Masa:
  • opakowanie galaretki czerwonej
  • opakowanie galaretki zielonej
  • pół litra śmietany 30%
 1. Czerwoną galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
2. Ubić połowę śmietany i cały czas ubijając stopniowo dodawać zimną galaretkę czerwoną.
3. Zieloną galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
4. Ubić pozostałą śmietanę i cały czas ubijając powoli dodawać zieloną galaretkę.

Dodatkowo:
  • dżem morelowy
  • polewa czekoladowa
1. Na pierwszy blat jasnego biszkopta wyłożyć śmietanę ubitą z czerwoną galaretką i przykryć ją biszkoptem makowym.
2. Na biszkopcie rozsmarować dżem morelowy i położyć drugi, jasny blat ciasta.
3. Następnie wyłożyć śmietanę ubitą z zieloną galaretką i przykryć ją drugim biszkoptem makowym.
4. Polewę czekoladową przygotować według przepisu na opakowaniu i polać nią ciasto

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz