W przepisie prócz jasnego biszkoptu jest biszkopt makowy, ale nie miałam maku, więc go nie ma :)
Porcja na blaszkę o wymiarach 24 x 36cm.
Biszkopt makowy:
- 8 białek
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- pół szklanki suchego maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka wody z kilkoma kroplami aromatu migdałowego
2. Wszystko dokładnie wymieszać
3. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę, wstawić do nagrzanego piekarnika (100C) i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.
Biszkopt jasny:
- 8 żółtek
- 2 całe jajka
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka wody z cytryną - do nasączenia
2. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę, wstawić do nagrzanego piekarnika (100 C) i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i nasączyć.
Masa:
- opakowanie galaretki czerwonej
- opakowanie galaretki zielonej
- pół litra śmietany 30%
2. Ubić połowę śmietany i cały czas ubijając stopniowo dodawać zimną galaretkę czerwoną.
3. Zieloną galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
4. Ubić pozostałą śmietanę i cały czas ubijając powoli dodawać zieloną galaretkę.
Dodatkowo:
- dżem morelowy
- polewa czekoladowa
2. Na biszkopcie rozsmarować dżem morelowy i położyć drugi, jasny blat ciasta.
3. Następnie wyłożyć śmietanę ubitą z zieloną galaretką i przykryć ją drugim biszkoptem makowym.
4. Polewę czekoladową przygotować według przepisu na opakowaniu i polać nią ciasto
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz