Ciasto z rodzynkami, kokosem, makiem. Bardzo dobre :)
Bardzo fajne na święta, ale nie tylko.
Należy 50 dag rodzynek wsypać do naczynia zalać 250 ml rumu i odstawić na 2 dni.
Na blaszkę 25x40cm, na zdjęciu mojego ciasta możecie zobaczyć jak ono wygląda :)
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- cukier migdałowy
- pół szklanki mąki tortowej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Białka
ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania dodajemy
cukier, cukier migdałowy i ubijamy aż nie będą wyczuwalne. Dodajemy
żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Obydwie mąki mieszamy z proszkiem do
pieczenia dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Ciasto
wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 20
minut w 180 stopniach.
Ciasto makowo kokosowe:
- 6 białek
- szklanka cukru
- 15 dag maku
- 15 dag kokosu
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Znów
powtarzamy: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy aż
będzie niewyczuwallny. Suchy mak mieszamy z kokosem i proszkiem do
pieczenia, dodajemy do ubitych białek i bardzo delikatnie wszystko
mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy ok.
25 minut w 180 stopniach.
Krem z chałwy:
- 30 dag chałwy
- 4 żółtka
- pół szklanki mleka
- cukier waniliowy
- 35 dag masła
- łyżka mąki ziemniaczanej
Żółtka
ucieramy dodając ćwierć szklanki mleka i mąkę. Pozostałe mleko trzeba
zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy masę
jajeczną i mieszając gotujemy budyń. Studzimy. Masło utrzeć z chałwą i
cały czas ucierając stopniowo dodajemy zimny budyń.
Krem rodzynkowy:
- 50 dag rodzynek nasączonych rumem
- 3 czekolady gorzkie
- pół kostki masła
Masło z czekoladą rozpuszczamy w ciepłej kąpieli wodnej, dodać rodzynki z rumem i wszystko dokładnie wymieszać.
Składanie ciasta:
W
formie umieszczamy biszkopt i wykładamy krem z chałwy. Potem kładziemy
blat makowo-kokosowy i na to krem rodzynkowy. Wyrównujemy powierzchnię i
chłodzimy ciasto w lodówce. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz