poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Krewetkoburgery z suszonymi pomidorkami i czosnkiem

Na dzisiaj przygotowałam nowy pomysł na burgery: jak kto lubi, z krewetkami lub zamiennie z kurczakiem dla tych, którzy nie preferują owoców morza. Powiem jedno - smakują wybornie!


Składniki na 4 krewetkoburgery:

  • 4 bułki do burgerów
  • 500g surowych argentyńskich czerwonych krewetek (albo inne, które macie pod ręką :-))
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • 10 liści sałaty
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 papryka czerwona
  • olej
  • 6 suszonych pomidorków
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 180g jogurtu naturalnego + 2 łyżki majonezu + ząbek czosnku = dip
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
1. Mrożone krewetki najpierw rozmrażamy polewając gotowaną wodą. Obrywamy odnóża, głowę, ściągamy pancerze i nacinamy wzdłuż "kręgosłupa" i wyjmujemy jelito. Płukamy pod bieżącą wodą i odstawiamy.
Krewetki przed przygotowaniem
2. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej (taka ilość, żeby pokrywała dno). 3 ząbki czosnku obieramy z osłonek i przeciskamy przez praskę i wrzucamy na patelnię. Następnie w drobną kostkę kroimy suszone pomidorki, które dorzucamy do czosnku. Całość smażymy przez ok. 3 minuty często mieszając.
3. Na pomidorki i czosnek kładziemy krewetki. Dodajemy też masło. Wszystko smażymy ok. 5 minut, obracając co jakiś czas. Na końcu dodajemy szczyptę soli i pieprzu.


4. W międzyczasie ogórka obieramy ze skóry i kroimy w plastry, podobnie jak pomidory i paprykę. Myjemy i rwiemy sałatę.

5. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i wkładamy przekrojone bułki na 2 minuty żeby stały się chrupiące (możemy też podsmażyć je na patelni).
6. Składamy krewetkoburgera w całość: bułkę polewamy sosem czosnkowo-jogurtowym, kładziemy krewetki, pomidory, ogórki, paprykę, oliwki i sałatę. 

Nie zapomnijmy przykryć burgera drugą połówką! ;-)

Teraz możemy jeść! Smacznego :-)

1 komentarz: