Składniki na 4 krewetkoburgery:
- 4 bułki do burgerów
- 500g surowych argentyńskich czerwonych krewetek (albo inne, które macie pod ręką :-))
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 10 liści sałaty
- 10 czarnych oliwek
- 1 papryka czerwona
- olej
- 6 suszonych pomidorków
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 180g jogurtu naturalnego + 2 łyżki majonezu + ząbek czosnku = dip
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Mrożone krewetki najpierw rozmrażamy polewając gotowaną wodą. Obrywamy odnóża, głowę, ściągamy pancerze i nacinamy wzdłuż "kręgosłupa" i wyjmujemy jelito. Płukamy pod bieżącą wodą i odstawiamy.
Krewetki przed przygotowaniem |
2. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej (taka ilość, żeby pokrywała dno). 3 ząbki czosnku obieramy z osłonek i przeciskamy przez praskę i wrzucamy na patelnię. Następnie w drobną kostkę kroimy suszone pomidorki, które dorzucamy do czosnku. Całość smażymy przez ok. 3 minuty często mieszając.
3. Na pomidorki i czosnek kładziemy krewetki. Dodajemy też masło. Wszystko smażymy ok. 5 minut, obracając co jakiś czas. Na końcu dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
4. W międzyczasie ogórka obieramy ze skóry i kroimy w plastry, podobnie jak pomidory i paprykę. Myjemy i rwiemy sałatę.
5. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i wkładamy przekrojone bułki na 2 minuty żeby stały się chrupiące (możemy też podsmażyć je na patelni).
6. Składamy krewetkoburgera w całość: bułkę polewamy sosem czosnkowo-jogurtowym, kładziemy krewetki, pomidory, ogórki, paprykę, oliwki i sałatę.
Nie zapomnijmy przykryć burgera drugą połówką! ;-) |
Teraz możemy jeść! Smacznego :-)
Cudownie to wygląda.
OdpowiedzUsuń